« Terug naar het nieuws

Column: Topsport en teleurstelling

26 juli 2015

Topsport draait om winnen en verliezen. Elke wedstrijd kent één winnaar, maar nog meer verliezers. Toch horen we vaak alleen het verhaal van de winnaar. Dit terwijl veel topsporters die succesvol zijn waarschijnlijk vaker in hun carrière hebben verloren dan gewonnen. Michael Jordan zegt: “Ik heb vaker mijn worp gemist dan geraakt, maar de reden dat ik zo succesvol ben geweest is omdat ik bleef proberen!”

 

Deze maand had ik mijn laatste kans om me te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen zwemmen in Kazan (Rusland). Het hele jaar train je 25-30uur in de week om uiteindelijk op het juiste moment te pieken. Wetende dat ik de afgelopen maanden goede stappen had gemaakt in de training, ging ik vol vertrouwen naar de wedstrijd. Ik wist dat ik sneller moest zwemmen dan wat ik ooit had gedaan. Terwijl ik aan het zwemmen was, voelde ik dat ik bezig was met een zeer goede race. Toen ik aantikte hoorde ik de tijd vernoemd worden door de stadionspeaker. Het was een nieuw persoonlijk record, maar meteen wist ik dat het niet voldoende was voor de WK. Een grote teleurstelling waar ik mee om moest gaan, omdat ik meer had verwacht. De dagen na de wedstrijd zijn dan niet fijn. Het gevoel dat je beter had gekund, maar dat het niet is gelukt, is zeer frustrerend. Het liefst praat ik er op zo’n moment met niemand over, maar toch is de steun van mijn supporters en familie erg fijn. Uiteindelijk helpt dit mij ook om de teleurstelling te verwerken en te kijken naar de positieve dingen. Hoe ga jij om met teleurstellingen?

Ik neem de positieve dingen mee uit de afgelopen periode. Met dat gevoel ga ik op naar mijn nieuwe uitdaging, want mijn ‘Road to Rio’ is nu echt begonnen!

Share & reageer

Beeldmateriaal

embleem-002-80

Overig nieuws

Buro 3